این وال می‌تواند صدای انسان را تقلید کند

کرونوس – برای نخستین بار به یک نهنگ قاتل آموزش داده شد تا بتواند زبان انسانی را تقلید کند و کلماتی مانند «سلام»، «بای‌بای» و «امی» نام آموزش‌دهنده‌اش را به زبان بیاورد.

پس آیا با این حساب این اولین نهنگ قاتل سخنگو به شمار می‌رود؟ خوب، دقیقاً نه؛ ولی این قطعاً پرسش‌های جالب بسیاری را در مورد هوش پستانداران و ماهیت آموزش اجتماعی مطرح می‌کند.

ستاره‌ی این تحقیق، ویکی نام دارد. نهنگ ماده‌ی ۱۴ ساله‌ای که در آکواریوم مارین‌لند در جنوب فرانسه نگهداری می‌شود. محققین دانشگاه مادرید از این وال جهت آزمایش قابلیت آن‌ها در تقلید صدا، مخصوصاً تقلید صدای انسان استفاده کردند.

این نهنگ پس از آموزش توانست کلمات ادا شده توسط مربی‌اش مانند «سلام»، «بای‌بای»، «یک دو سه»، «آها» و «امی» را تکرار کند. همچنین توانست تمشکی را که مربی‌اش به سمت او پرتاب کرده بود، به سمتش پرتاب کند.

زمان زیادی برای آموزش این کلمات به ویکی صرف شده است و همچنین نمی‌توانیم باور کنیم کلماتی که از دهان او خارج می‌شود شباهتی به زبان انسان دارد. با این حال محققین امواج صوتی کلمات او را با امواج صوتی کلمات مربی‌اش مقایسه کردند و مشاهده کردند که این امواج شباهت زیادی به امواج تولید شده‌ توسط مربی‌اش دارد.

با این که بی‌شک این نمایش تأثیرگذاری از هوش نهنگ است، نباید از یاد برد که این، زبان نبوده و این وال در حال «سخن گفتن» نیست. ویکی هیچ ایده‌ای در مورد چیزی که به زبان می‌آورد نداشته و صرفاً طوطی‌وار آن‌ها را تکرار می‌کند.

اما نتیجه‌ای که می‌توان گرفت این است که نهنگ‌ها واقعاً موجودات باهوشی هستند. خوزه آبرامسون از دانشگاه مادرید به AFP گفت: «یکی از چیزهایی که موجب انفجار هوش انسانی شد، قابلیت انسان در فراگیری هوش اجتماعی، تقلید و ایجاد کردن فرهنگ بود. پس اگر به این نتیجه برسیم که گونه‌های دیگر نیز قابلیت یادگیری اجتماعی دارند و می‌توانند تقلید کنند و آموزش دهند، می‌توان گفت آن گونه‌ها نیز انعطاف‌پذیری بالایی در این زمینه‌ها دارند.»

وال‌ها تنها موجوداتی نیستند که قادر به تقلید صدای انسان هستند. طوطی‌ها، اورانگوتان‌ها و حتی ماهی خاویار قادر به یادگیری کلمات اداشده توسط انسان هستند. حتی یک فیل آسیایی به نام کوشیک قادر بود کلمات کره‌ای را از طریق خرطومش تکرار کند.

درباره هیأت تحریریه

این مقاله توسط هیأت تحریریه نوشته ویا ویرایش شده است. عضویت در هیأت تحریریه با توجه به «شرایط همکاری با کرونوس» برای عموم آزاد است.

آیا می‌دانستید؟

جنسیت بیولوژیکی از دیدگاه علم

علم، معتبرترین و قوی‌ترین ابزار ما برای فهم جهان است. با این همه علم کامل …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *