مواد آلی در مریخ از کجا آمده‌اند؟

کرونوس – طبق آخرین تحقیقات به نظر می‌رسد سیارک‌ها و شهاب‌سنگ‌ها جزو تأمین‌کننده‌های اصلی مولکول‌های آلی در سیاره‌ی همسایه‌ی زمین، مریخ بوده‌اند. مولکول‌های آلی مولکول‌هایی هستند که در بدن موجودات زنده یافت می‌شوند. آن‌ها معمولاً از اتم‌های کربن به شکل حلقه یا زنجیره تشکیل شده‌اند که اتم‌های دیگر – مانند هیدروژن، اکسیژن و نیتروژن – به آن‌ها متصل می‌شوند. به دلیل همسایگی مریخ با زمین، مطالعه‌ی مولکول‌های آلی در آن به فهم شکل‌گیری حیات روی زمین کمک شایانی خواهد کرد.

این تحقیق که به تازگی در نشریه‌ی ایکاروس منتشر شده، توسط پژوهشگرانی از چند کشور مختلف راهبری شده است. آن‌ها در بیانیه‌ای می‌نویسند:

«تاکنون منجمین گمان می‌کردند که مواد آلی در مریخ از ذرات غبار معلق در فضا آمده است. حالا، شبیه‌سازی‌های کامپیوتری نشان می‌دهند که یک سوم از این مواد از سیارک‌ها و شهابسنگ‌ها به مریخ آمده‌اند. در سال ۲۰۱۵، کاوشگر مریخ (کیوریاسیتی) پس‌ماندهای مولکول‌های آلی‌ای را روی مریخ پیدا کرد. نظریه‌ی محتمل این بود که این مولکول‌ها از طریق ذرات معلق غبار از سیارات دیگر به مریخ آمده‌اند. این ذرات در همه‌جا وجود دارند. وقتی این ذرات به جو زمین وارد می‌شوند، ما آن‌ها را به شکل ستاره‌های دنباله‌دار می‌بینیم.»

تیم دانشمندان گمان می‌کرد که این نظریه کامل نیست. آنان فکر می‌کردند که تنها قسمت اندکی از مواد آلی از سیارک‌ها و شهاب‌سنگ‌ها می‌آیند. آن‌ها برای بررسی این ایده، یک مدل کامپیوتری از منظومه‌ی شمسی ساختند که شامل صدها هزار شهابسنگ و سیارک بود. سپس این مدل توسط یک ابررایانه در دانشگاه گرونینگن به مدت چند هفته اجرا شد.

بنا بر محاسبات این مدل، سالانه ۱۹۲ تن کربن به سطح مریخ می‌رسد. این یعنی ۸ کامیون پر از کربن. حدوداً ۱۲۹ تن از این کربن از ذرات غبار بین سیارات تأمین می‌شود ولی سیارک‌ها نیز سالانه ۵۰ تن و شهاب‌سنگ‌ها ۱۳ تن دیگر از مواد آلی را تأمین می‌کنند.

این تیم از دانشمندان می‌گوید نتایج این تحقیقات در پروژه‌های فعلی و آینده که روی مریخ اجرا خواهند شد تأثیر خواهد داشت. همچنین این تحقیقات، تأثیراتی بر روی مطالعه‌ی امکان وجود حیات در سیارات فراخورشیدی (expoplanet) خواهد داشت. یکی از اعضای این تیم می‌گوید: «در نزدیکی ستارگان دیگر، شهاب‌سنگ‌ها و سیارک‌های فراخورشیدی وجود دارند که سطح سیارات فراخورشیدی را با کربن بمباران می‌کنند. با این حساب اگر در آن سیارات آب هم وجود داشته باشد، همه‌ی شرایط حیات مهیا خواهد بود.»

 

درباره هیأت تحریریه

این مقاله توسط هیأت تحریریه نوشته ویا ویرایش شده است. عضویت در هیأت تحریریه با توجه به «شرایط همکاری با کرونوس» برای عموم آزاد است.

آیا می‌دانستید؟

زنگ تفریح: حرکت زمین، ساعت و تقویم

در این ویدیو به حرکت وضعی و حرکت انتقالی زمین پرداخته و به صورت مختصر …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *