کرونوس – گروهی از محققین موفق شدهاند تصاویر درون مغز انسان را بازسازی کنند. این تصاویر ممکن است تصاویری باشد که افراد تحت مطالعه در لحظه میدیدند ویا تصویری که به خاطر آوردهاند.
این تحقیق که هنوز به طور کامل آزمایش نشده، توسط محققین دانشگاه کیوتو در ژاپن انجام شد. این تیم توانست با استفاده از فناوری fMRI تصاویری را که مغز میبیند بازسازی کند.
در این مقاله که روی bioRxiv موجود است، تعدادی عکس به داوطلبین نشان داده شد و دستگاه هوش مصنوعی معروف به «شبکهی عصبی عمیق» (Deep Neural Network) موفق شد آنها را بازسازی کند. تصاویر، پیکسل به پیکسل به گونهای توسط دستگاه DNN بازسازی شد که بسیار شبیه به عکس اولیه بودند.
این گروه در مقالهی خود نوشته: «نتایج به ما نشان داد که اطلاعات بصری طبقهبندیشده در مغز را میتوان به گونهای با هم ادغام کرد که تصاویر ذهنی و ادراکی را ایجاد کنند.»
این گروه قبلاً در تحقیق دیگری نشان داده بود که الگوهای فعالیت مغز را میتوان به صورت سیگنال رمزگشایی کرد. محققین دیگری نیز روی پروژههای مشابه تحقیق کرده بودند. پروفسور ریس از University College London به The Times گفت: «تحقیق اخیر، نمایانگر پیشرفت پژوهشهای قبلی بوده است.»
پژوهش اخیر بر روی سه داوطلب انجام شد. عکسهایی که به آنان نشان داده شده بود مشتمل بود بر چیزهایی مانند صندوق پستی، شیر، اشکال هندسی و حروف الفبا. در جلسات بعدی از آنان خواسته شد آن تصاویر را به یاد آورند. محققین سپس سیگنالهای مغزی ضبط شده توسط دستگاه fMRI را توسط DNN رمزگشایی کردند و این دستگاه در نهایت عکس تولید شده را روی یک کامپیوتر به نمایش گذاشت.
دستگاه DNN موفق شد بسیاری از تصاویر ذهنی را به درستی بازسازی کند، اما در چند مورد نیز عکسها به صورت دقیق بازسازی نشدند.
این تیم در ادامه مینویسد: «این تحقیقات ممکن است پنجرهای منحصربهفرد به ما ارائه دهد که از طریق آن بتوانیم اطلاعات موجود در مغز را به صورت عکس ترجمه کنیم.»