ویدئو: بازی زندگی کانوی

کرونوس – ما در کرونوس دائم در حال پرسش در مورد چیستی حیات، نحوه‌ی شکل‌گیری و چگونگی ادامه‌ی آن هستیم. این اپیزود در مورد «بازی زندگی» است. یک بازی ریاضی که توسط جان کانوی اختراع شد و تاکنون نظر بسیاری از دانشمندان را به خود جلب کرده است. می‌توانید این ویدیو را روی همین صفحه یا روی یوتیوب ویا آپارات ببینید.

اما بازی زندگی چیست؟ این بازی که با نام کوتاه‌تر «زندگی» نیز شناخته شده است در سال ۱۹۷۰ توسط ریاضیدان انگلیسی جان هورتون کانوی اختراع شد. زمین بازی، صفحه‌ای شطرنجی با ابعاد محدود یا نامحدود است و بازی چهار قانون ساده بیشتر ندارد. کسی که این بازی را انجام می‌دهد، یک طرح اولیه را به میل خودش روی صفحه‌ی شطرنجی ایجاد کرده و سپس دکمه‌ی شروع را می‌زند. بازی بر اساس ۴ قانون خودش بر اساس طرح اولیه شروع شده و ادامه می‌یابد. برای اطلاعات بیشتر در مورد قوانین بازی و یک برداشت فلسفی از آن، این مقاله را ببینید.

در روند بازی این موضوع دیده می‌شود که بعضی از اشکال پس از آغاز بازی اصلاً حرکت نکرده و به همان شکل باقی می‌مانند. یعنی درواقع ۴ قانون بازی وقتی روی آن‌ها اجرا شود، موجب می‌شود آن‌ها هیچ حرکت جدیدی نداشته باشند. اما طرح‌های اولیه‌ی دیگر به شکل‌های عجیب و بسیطی تبدیل می‌شوند. در روند بازی حرکت می‌کنند، موجب شکل‌گیری اشکال دیگر می‌شوند و می‌میرند، یا به دنیا می‌آیند. در اشکال اولیه‌ی پیچیده‌تر، جوامع اولیه‌ای را می‌بینیم که روی صفحه‌ی بازی نقش می‌بندند و تکرار می‌شوند و سربازهایی که انگار با هم می‌جنگند ویا با صلح و آرامش به زندگی خود روی صفحه‌ی شطرنجی ادامه می‌دهند. عده‌ای از دانشمندان و بیکاران اینترنتی (!) طرح‌های اولیه‌ی فوق‌العاده‌ای را ایجاد کرده‌اند که نفس را در سینه حبس می‌کنند. بعضی از این طرح‌ها را می‌توانید در ویدیوی ما ببینید.

یک نسخه‌ی کوچک از این بازی را می‌توانید در این صفحه ببینید. خودتان با کلیک موس شکل اولیه را ایجاد کنید و بازی را شروع کنید تا ببینید چه اشکال عجیبی از شکل اولیه‌ای که شما به کامپیوتر می‌دهید ایجاد می‌شود.

تمام این اجتماعات و حرکت‌ها روی صفحه‌ی بازی فقط با پیروی از همان ۴ قانون اولیه که طراح بازی طراحی کرده است ایجاد می‌شوند. بسیاری از فیلسوفان متأخر از جمله دنیل دنت که فیلسوفی ماتریالیست و تکامل‌گرا است با اشاره به این بازی می‌گویند ممکن است شکل‌گیری سیاره‌ها، شکل‌های پیچیده، حیات روی زمین، رنگ‌ها و همه‌چیز به‌واسطه‌ی اعمال و تکرار تنها چند قانون ساده باشد. اگر به بازی زندگی نگاه کنیم، این موضوع چندان عجیب و نامفهوم به نظر نمی‌رسد.

نتیجه‌ی فلسفی این بازی برای دانشمندان حوزه‌های بی‌شماری از علم جالب بوده است. محققین نظریه‌ی اطلاعات معتقدند اگر بتوان چنین جوامعی را صرفاً با استفاده از ۴ قانون ساده شکل داد، شاید ما هم بتوانیم با ایجاد چند قانون ساده و یک زمینه‌ی بازی، جای خدا را بگیریم و اشکال و موجوداتی را ایجاد کنیم که بر اساس این قانون‌ها زندگی می‌کنند. این موضوع به‌ویژه برای دانشمندان فعال در زمینه‌ی هوش مصنوعی بسیار جالب به نظر می‌رسد. اما فیلسوفانی نیز معتقدند این بازی می‌تواند در جستجو برای یافتن پاسخی بالقوه به این پرسش که ما از کجا آمده‌ایم و قوانین اصلی زندگی ما کدام‌ها هستند، مفید باشد.

ولی اگر ما هم چنین زندگی می‌کنیم، پس چه بر سر مفاهیمی مانند آزادی و اختیار می‌آید؟ ما برای پرسش‌هایی از این دست سرمان درد می‌کند. مشترک کانال ما روی یوتیوب یا آپارات شوید تا پرونده‌های بعدی ما را مستقیماً از این کانال‌ها ببینید.

درباره آنا

آنا، متخصص ریاضی کاربردی و نویسنده‌ی سایت است.

آیا می‌دانستید؟

زنگ تفریح: حرکت زمین، ساعت و تقویم

در این ویدیو به حرکت وضعی و حرکت انتقالی زمین پرداخته و به صورت مختصر …

2 دیدگاه

  1. عالی بود کرونوس ممنون ازتون . به نظرم همین بازی میتونه یکی از دلایل نقض خالق و ناظر باشه ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *