کرونوس – اگر بخواهیم از اینترنت به درستی استفاده کنیم چارهای جز آموختن نحوهی صحیح کار با موتورهای جستجو نداریم. این روزها موتورهای جستجو تقریباً همهی اینترنت را به صورت مستمر مورد بررسی قرار میدهند تا وقتی ما چیزی را روی آنها جستجو میکنیم، نتایج را به صورت آماده و تحلیلشده برایمان مرتب کنند. اما این اتفاق چطور میافتد؟
برای این که ایدهی بهتری از نحوهی کار موتورهای جستجو داشته باشید پیشنهاد میکنم ویدیوی کوتاه ما را روی آپارات یا یوتیوب ببینید. اکثر مدیران سایتها و صفحات اینترنتی با نحوهی کار و الگوریتمهای جستجو آشنا هستند و سعی میکنند سایت خود را با این الگوریتمها طوری منطبق کنند تا در میانهی رقابت بتوانند بهترین اطلاعات را به کاربران بدهند. همچنین موتورهای جستجویی همچون گوگل، راهکارهایی را به صورت رایگان برای مدیران پایگاههای اینترنتی آمادهسازی کرده است تا آنها بتوانند به بهترین وجه کلیهی اطلاعات سایت خود را روی اینترنت برای عموم به نمایش بگذارند.
موتورهای جستجو عموماً از نرمافزاری به نام عنکبوت (spider) برای خواندن همهی اطلاعات همهی صفحات اینترنتی استفاده میکند. عنکبوتها که نوعی crawler محسوب میشوند، همهی اطلاعات موجود روی یک صفحهی اینترنتی را بررسی کرده و اطلاعات آن را به صورت طبقهبندی شده روی پایگاه دادهای به نام مدخل جستجو (Search Index) ذخیرهسازی میکنند و پس از اتمام کار روی صفحه، لینکهای آن صفحه را نیز بررسی کرده و از طریق آنها صفحات جدید را کشف و آنها را نیز طبقهبندی میکنند. این کار به این دلیل اتفاق میافتد که موتورهای جستجو مجبور نباشند هر بار که کسی چیزی روی اینترنت سرچ میکند در همان لحظه همهی اینترنت را به دنبال اطلاعات بگردند چون این کار با وجود حجم بسیار زیاد اطلاعات عملاً غیرممکن است.
اطلاعاتی که روی مدخل جستجوی یک موتور ذخیره شده است با استفاده از الگوریتمهای خاصی چندین و چند بار طبقهبندی میشود تا مفیدترین اطلاعات بتوانند به دسترس عموم برسند. موتورهای جستجویی مانند گوگل بسیار به سایتهایی که مطالب اصیل و مفید داشته باشند اهمیت میدهد و اگر مطلبی روی یک صفحهی اینترنتی وجود داشته باشد که هیچ جای دیگر پیدا نشود، آن صفحه اهمیت ویژهای برای موتور جستجو خواهد داشت.
یکی از این الگوریتمها که بویژه توسط گوگل استفاده میشود، رتبه یا Page Rank نام دارد که از عوامل گوناگونی تبعیت میکند. برای مثال هرچه تعداد سایتهایی که به یک صفحهی خاص روی اینترنت پیوند داده باشند بیشتر باشد، آن صفحه برای گوگل مهمتر میشود. صفحاتی که تبلیغ کمتر و اطلاعات بیشتر داشته باشند رتبهی بهتری کسب میکنند و همچنین سایتهایی که عمر بیشتری از بقیه داشته باشند، در صفحهی نتایج جستجو بالاتر از بقیه نمایش داده میشوند.
الگوریتمها و الگوهای استفاده شده توسط موتورهای جستجو به دلیل وجود رقابت بین شرکتهایی مثل گوگل و بینگ معمولاً سری هستند، اما متخصصین با استفاده از آزمون و خطا توانستهاند سازوکار بسیاری از این الگوها را بفهمند. این روزها، تکنیکهای بیشماری برای مدیران وبسایتها وجود دارند که آنان میتوانند با استفاده از آنها کار موتور جستجو را برای بررسی سایت خود راحتتر کنند و کاری کنند که سایتهایی مثل گوگل وبسایت آنها را بیشتر دوست داشته باشد. به این تکنیک در عرصهی اینترنت SEO یا Search Engine Optimization (بهینهسازی برای موتور جستجو) گفته میشود.
اما بهترین تکنیک برای دوست شدن با موتور جستجو، دادن اطلاعات دست اول به کاربران اینترنت است. سایتی که واقعاً بدون چشمداشت مالی به کاربرانش اطلاعات مفید بدهد مطمئناً برای موتورهای جستجو محبوب خواهد بود. این اولین اصل همهی الگوریتمهای موتورهای جستجو است.
اگر ویدیوی ما را مفید یافتهاید آن را برای دوستانتان به اشتراک بگذارید و مشترک صفحهی ما روی آپارات یا یوتیوب شوید تا ویدئوهای جدید را از دست ندهید!