۱) تعاریف
۱-۱) مجموعه
کرونوس مجموعهای از اشخاص مستقل است که تحت نام کرونوس (یا کرونوس فارسی) فعالیت میکنند. فعالیت قراردادی با این مجموعه با حفظ سمت به صورت قراردادی خواهد بود و هیأت تحریریه در مورد آنها تصمیمگیری خواهد کرد.
۱-۲) هدف
ما در کرونوس زیر پرچم اشاعهی دانش فعالیت میکنیم. هدف ما اشاعهی دانش به مخاطب عام است و در این راه از تمامی امکانات ممکن رسانهای و غیررسانهای استفاده خواهیم کرد. ما میخواهیم فارسیزبانان (اهالی فارسی زبان در ایران، افغانستان، ترکیه، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان، عراق و …) به شیوهای جدید به مسائل علمی نگاه کنند. ما سعی میکنیم آخرین ابتکارات و اخبار گزینشی از دنیای علم را به انواع ذکر شده در زیر به گونهای جدید برای عموم فارسیزبانان تهیه و منتشر کنیم و در این راه از هرگونه پیشنهاد یا نقد در جهت بهتر شدن مجموعه استقبال کرده و خواهان عمومیتیافتن بیشتر فهم و مجادله بر سر موضوعات و مقولات علمی در سطح جامعهی عملمان هستیم. اعضای مجموعه با نگاهی انتقادی به مقولات مربوط به حوزهی دانش، راه خود را در اشاعهی هرچه بهتر آن پیش میبرد.
۱-۳) برنامه
برنامههای آموزشی ارائه شده توسط گروه کرونوس به صورت ویدئویی بر روی وبسایت یوتیوب و به انواع دیگر روی وبسایتهای دیگر قرار میگیرد. مهمترین اصل در تهیه، تدوین و اجرای برنامهها، سادهفهم بودن موضوعات و امکان ارائهی آن به عموم استفادهکنندگان از اینترنت است. انواع برنامههای تولید شده به شکل زیر میباشد:
- برنامهی آموزشی ویدئویی با میزبان به زبان فارسی
- برنامهی آموزشی به زبانهای غیرفارسی با زیرنویس فارسی
- برنامهی آموزشی به زبانهای غیرفارسی دوبله شده به فارسی
- متن (اسکریپت) برای اجرا توسط میزبان به صورت ویدئویی
- متن تهیه شده به صورت ترجمه برای قرارگیری روی سایت و دیگر کانالها
- متن تألیفشده برای قرارگیری روی سایت و دیگر کانالها
۱-۴) هیأت تحریریه
هیأت تحریریهی اولیهی مجموعه متشکل از راهاندازندگان آن میباشد. ما برای اشاعهی انواع مقولات دانش علاقهمند به همکاری با عموم مردم هستیم، اما به دلایلی معلوم، امکان عضویت در هیأت تحریریه برای همگان در حال حاضر آزاد نیست. همچنین نویسنده یا مترجم محتوا بودن دلیلی بر عضویت در هیأت تحریریه نمیباشد. هیأت تحریریه به صورت گزینشی از میان نخبگان علم، علاقهمندان و تولیدکنندگان مشخص شکل میگیرد. جهتگیری سیاسی یا علمی مجموعه بر عهدهی گردانندگان و با نظر هیأت تحریریه میباشد.
۱-۵) برنامهساز
برنامهساز شخصی است که در یک ماه گذشته برنامهای تهیه ویا اجرا کرده باشد ویا برنامهای داشته باشد که متن آن توسط هیأت تحریریه تأیید شده باشد، اما هنوز به مرحلهی اجرا درنیامده باشد. برنامهسازها از مزایای خاصی از جمله کمک مالی و معنوی دیگر اعضا برخوردار میشوند. لازم به ذکر است کمک مالی به تمام برنامهسازهایی که در این دستورالعمل تعریف شده باشند در صورت امکان تعلق میگیرد مگر این که برنامهساز جهت حمایت از دیگر برنامهسازان کتبن از دریافت کمک مالی انصراف داده باشد.
۱-۶) حقوق معنوی
مطالب و محتوای همهی کانالهای کرونوس زیر نظر هیأت تحریریهی مجموعه مدیریت میگردند. حق ویرایش محتوای ارسالی پیش از انتشار برای اعضای هیأت تحریریه با حفظ تبصرهها آزاد است. مطالب، گفتارها و جستارهای منتشر شده با نام نویسنده و منبع منتشر میشوند و هرچند کرونوس تمام تلاش خود را در اشاعهی صحیح دانش (به شیوهای که اعضایش در مورد آن تصمیم میگیرند) میکند، مسئولیت تمامی محتوا اساساً بر عهدهی سازندهی آن محتوا خواهد بود.
۱-۵) کمکهای مالی
گروه کرونوس برای حمایت از برنامهسازها، تدارکات اجرایی و همچنین تبلیغات، از طرق زیر اقدام به جمعآوری کمکهای مالی میکند.
۱. استفاده از کمپینهای اینترنتی مانند Patreon
۲. استفاده از تبلیغات یوتیوب
۳. ارتباط با شرکتها و سازمانهای فعال در حوزهی دانش و غیره جهت جذب اسپانسر و دریافت کمک بلاعوض
۴. تماس با اشخاص و سازمانهای دولتی و غیردولتی
۲) دستورالعمل اجرایی برنامهها
برنامههای ویدئویی باید مدتی بین ۱ تا ۱۵ دقیقه را پوشش دهند و دستکم به یک پرسش که به شکل مورد پسند برنامهساز در ابتدای برنامه مطرح میشود پاسخ دهند. مرجع تصمیمگیری در مورد اجرا یا نحوهی اجرای برنامهها، هیأت تحریریه است. طول برنامههای صوتی (از جمله پادکستها) نباید بیشتر از ۱ ساعت باشد. برنامهسازان به صورت طبیعی برای تولید محتوای خود در ارتباط مداوم هستند.
۲-۱) مراحل تهیه تا اجرای برنامه
۱. ارسال و تهیهی متن برنامه
۲. تأیید متن توسط هیأت تحریریه
۳. تصمیمگیری در مورد نوع اجرای برنامه (ذکر شده در بخش ۱. تعاریف) میان برنامهساز و هیأت تحریریه طبق دستورالعمل
۴. اجرای برنامه
۵. پوشش رسانهای
۲-۲) دستورالعمل اجرای فرم ویدئویی
ویدئوهای تولیدشده توسط برنامهسازان میبایست با نکات استاندارد زیر مطابقت داشته باشد تا قابلیت پخش داشته باشد. لازم به ذکر است پس از رعایت کلیهی نکات حداقلی زیر، در نهایت تصمیمگیری در مورد اجرای یک برنامه و تأیید محتوای آن به عهدهی هیأت تحریریه است. لذا صرف رعایت کردن استانداردهای زیر توسط برنامهساز موجب انتشار برنامهی او نخواهد شد.همچنین مجموعه حق برندینگ کامل محتوای ارسال شده به کرونوس را دارد.
برنامهساز علاوه بر درنظر داشتن نکات زیر میبایستی پیش از اجرای برنامه، نمونهای که قبلاً در مورد آن میان هیأت تحریریه و برنامهساز تصمیمگیری شده از اجرا که در آن تمامی نکات زیر رعایت شده باشند، جهت تأیید اولیه به هیأت تحریریه ارسال کند تا هیأت قادر باشد کیفیت برنامه را اعم از محتوا، فرم و اجرا تأیید کرده و در صورت وجود هرگونه اشکال یا عدم سازگاری با سیاستهای کلی کرونوس، آنها را پیش از اجرای برنامه به برنامهساز گوشزد نماید. در صورتی که برنامهی ارسالی برنامهساز به صورت ویدیویی باشد، استانداردهای زیر بایستی در مورد آن رعایت شوند.
۱. ویدئوها به صورت HD ضبط شده باشند. لازم به ذکر است که یوتیوب و آپارات به صورت خودکار کیفیت ویدئوها را برای مخاطبانی که سرعت اینترنت پایینی دارند، کاهش میدهد تا سرعت پخش پایین نیاید.
۲. صدا باید با میکروفون استاندارد ضبط شده باشد. میکروفون موجود روی دوربین به دلیل فاصله با سوژه برای ضبط صدا مناسب نیست.
۳. دوربین باید روی سهپایه قرار بگیرد. برای برنامههای مستند، تصمیمگیری در مورد قرارگیری دوربین به عهدهی برنامهساز میباشد.
۴. نورپردازی باید به قدری کافی باشد که تصویر در هیچ قسمتی از آن دانه (Grain یا Distortion) نداشته باشد.
۵. موزیک پسزمینه توسط هیأت تحریریه تهیه شده و روی ویدئو قرار میگیرد مگر برنامهساز پیشنهاد بهتری داشته باشد.
۶. پسزمینهی کادر میبایست به رنگ سبز روشن یا آبی Navy باشد تا بتوان عکس یا انیمیشن روی آن مونتاژ کرد. درصورتی که برنامهساز تصمیم بگیرد از پسزمینهی دیگری ازجمله طبیعت یا میزانسن خاصی استفاده کند، میبایست این موضوع را با هیأت تحریریه به شور بگذارد. در این روش که Color Keying نام دارد، نورپردازی و صاف و همگن بودن پارچهی سبز یا آبی اولیتهای بسیار مهمی هستند. نورپردازی ضعیف، امکان حذف رنگ پسزمینه را از ویرایشگر ویدئو میگیرد.
۲-۳) دستورالعمل محتوایی
محتوای ویدئوی مورد نظر باید شکل آموزشی داشته و برای عموم استفادهکنندگان از اینترنت قابل فهم باشد. این مستلزم مهارت برنامهساز در تهیهی برنامه به گونهای است که بتواند دشوارترین موضوعات را در قالبی قابل فهم و روشمند ارائه کند. در مورد ویدئوها، مدت زمان هر ویدئو باید بین ۱ تا ۱۵ دقیقه باشد (مگر پیشنهاد بهتری از سوی برنامهساز یا هیأت تحریریه وجود داشته باشد) تا از حوصلهی مخاطب عام خارج نشود. هر موضوع انتخابی باید بتواند رابطهاش را با مقولهی اصلی دانش که موضوع کرونوس است تطبیق بخشد. در هر برنامه باید – به هر شکل ممکن – دستکم یک سؤال اصلی مطرح شده و به آن پاسخ داده شود، اما برنامهساز آزاد است اطلاعات اضافی نیز که به هر گونه به موضوع اصلی مربوط میشود را در برنامه بگنجاند.
استفاده از شوخیهای کوتاه و غیرمبتذل در ویدئوها به گونهای که به موضوع اصلی آسیب نرساند، ایرادی ندارد. آخرین مرجع تصمیمگیری در مورد برنامهها در نهایت هیأت تحریریه است که بنا بر سیاستهای زمانمند کلی و بندهایی که در بالا به آنها اشاره شد، محتوای یک برنامه را تأیید، رد ویا اصلاح میکند. در صورت نیاز به اصلاح یک برنامه، برنامهساز پیش از هر اقدامی از سوی هیأت تحریریه در جریان قرار خواهد گرفت.
۳) حقوق مؤلف
کلیهی ویدئوهای کرونوس با مجوز استاندارد یوتیوب منتشر میشوند. حق نسخهبرداری، ویرایش و اقتباس برای همهی برنامههای کرونوس محفوظ است. کرونوس حق حذف ویا ویرایش برنامههای تولیدشده را برای خود محفوظ میدارد.
۴) رفع مسئولیت
مسئولیت عدم صداقت یا عدم استقلال هر فرد عضو این گروه (اعم از هیأت تحریریه، نویسندگان، برنامهسازان، مترجمین و دیگر عوامل در تصمیمگیری و تولید محتوا در این گروه) در همهی کانالهای منتشر شدهی مجموعه با شخص این افراد است و بیژن صباغ به عنوان مدیر سایت و میزبان برنامههای ویدیویی فعلی روی یوتیوب یا آپارات هیچ گونه مسئولیتی در مورد آنها ندارد.