هنگامی که اسپانیا، مکزیک را در قرن شانزدهم استعمار کرد، بردهداری عملی مسری بود. محققان میگویند آفریقاییهایی که در جریان تجارت بردهی فراآتلانتیک ربوده شده و در آن زمان به مکزیک منتقل شده بودند، احتمالاً اشکال دو بیماری عفونی هپاتیت نوع B و یاز را به قارهی آمریکا آوردهاند.
رودریگو بارکرا متخصص باستانشناسی ژنتیکی (archaeogenetics) از مؤسسهی ماکس پلانک علوم تاریخ انسانی در ینای آلمان و همکارانش میگویند بررسی کروموزوم Y و DNA سه مرد که در قرن شانزدهم در یک گور دستهجمعی نزدیک بیمارستان مکزیکوسیتی دفن شده بودند، نشان میدهد که همهی آنان از غرب یا جنوب آفریقا به آنجا آمده بودهاند. بنا بر گزارشی که دیروز در Current Biology منتشر شده، دندانهای جلوی فوقانی این مردان تیز شده است. این کار رسمی فرهنگی بوده که بین بردههای آفریقایی رواج داشته و هنوز توسط اقوامی در آفریقا اجرا میشود.
اشکالی از استرانسیوم، کربن و نیتروژن که در دندانهای این مردان یافت شده نشاندهندهی منطقهای است که این افراد در آن بزرگ شدهاند، و همچنین ثابت میکند آنان در مکزیک به دنیا نیامدهاند.
محققان می گویند كه دندان یکی از این مردان، حاوی گونهای از ویروس هپاتیت B بوده كه معمولاً در آفریقای غربی امروزی یافت میشود. در حالی که هنوز مشخص نیست هپاتیت نوع ب نخستین بار چه زمانی به آمریکا وارد شده است، محققان ادعا میکنند بردگانی که به زور از آفریقا به قارهی آمریکا آورده شده بودند شکل ژنتیکی جدیدی از هپاتیت B را به مکزیک آوردهاند.
دندان یکی دیگر از این مردان حاوی DNA باکتریایی نوعی از ویروس یاز میباشد که امروزه در آفریقای غربی یافت میشود. یاز نوعی بیماری عفونی دردناک است که در استخوانها، مفاصل و پوست روی میدهد. تحقیقات پیشین نشان داده بود اسکلت فردی از قرن هفدهم که اجداد اروپایی داشته و در مکزیکوسیتی به خاک سپرده شده بوده است حاوی گونهای از ویروس یاز بوده که ارتباط نزدیکی با گونهی این ویروس در آفریقای غربی دارد. این یافتهها نشان میداد ویروس یازی که یک قرن پیشتر توسط بردههای آفریقایی منتقل شده بوده، همچنان مردم منطقه را مبتلا میکرده است.
اطلاعات به دست آمده از تاریخگذاری رادیوکربن دندانهای این سه نشان میدهد آنان بین سالهای 1436 تا 1626 زندگی میکردهاند. آنان قدیمیترین اعضای نسل اول آفریقاییهایی هستند که به صورت ژنتیکی در قارهی آمریکا شناسایی شدهاند. پژوهشگران گمان میكنند این افراد به احتمال زیاد در جریان تجارت بردههای فراآتلانتیک که اسپانیا در سالهای نخستین سدهی 1500 آغازگر آن بود به مکزیك رسیدند.
تیم بارکرا تخمین میزند که این افراد پیش از رسیدن به بیست سالگی درگذشته و در گورهای دستهجمعی دفن شدهاند. استخوانهای این مردان نشانههایی از کار طاقتفرسا شامل علائم حمل بارهای سنگین، صدماتی مانند شکستگی پا و آسیب در اثر سوء تغذیه یا عفونتهای انگلی به همراه دارند.