دانشمندان برای نخستین بار موفق شده‌اند خون را به سلول‌های تخمک انسان تبدیل کنند

کرونوس – در سال ۱۹۲۴ یک دانشمند بیولوژیست با نام هالدین که شهرت چندانی نداشت پیشبینی کرد که تا سال ۲۰۷۴، ۷۰٪ از کودکان از یک رحم مصنوعی متولد خواهند شد. او برای این پروسه حتی نامی انتخاب کرده بود: برون‌رویش (Ectogenesis)

خوب، این تا حدی شبیه به رمان‌های آخرالزمانی به نظر می‌رسد، اما به یمن تحقیقات گروهی از دانشمندان دانشگاه کیوتو، یک قدم به واقعیت نزدیک شده است. میتینوری سایتو و همکارانش مقاله‌ای را در Science منتشر کرده‌اند که در آن به شرح نحوه‌ی ایجاد سلول‌های نابالغ تخمک از خون انسان پرداخته می‌شود. گفته می‌شود این نخستین بار است که این تکنیک به اجرا درآمده.

این گروه از پژوهشگران سلول‌های درون خون انسان را استخراج کرده و آن‌ها را به یاخته‌های بنیادین پرتوان تبدیل کردند که به نوبه‌ی خود قادرند به هر نوع سلول انسانی تبدیل شوند. این سلول‌های بنیادین را سپس در آزمایشگاه داخل تخمدان‌های مصنوعی خیلی کوچکی که با استفاده از سلول‌های رویان (مرحله‌ی پیشاجنینی) موش ساخته شده‌اند قرار می‌دهند.

این تازه نخستین مرحله‌ی تولید کودک در آزمایشگاه است. اما هنوز برای به انجام رسیدن آن مراحل تکمیلی بیشتری لازم است و به پرسش‌های گوناگونی از جمله پرسش‌های اخلاقی بایستی پاسخ داده شود.

برای نمونه، این روش می‌تواند برای زوج‌هایی که مشکلات باروری دارند، زوج‌های هم‌جنس و همچنین زنان تراجنسی فرصتی بسیار عالی به نظر برسد اما از سوی دیگر می‌توان با دزدیدن اطلاعات DNA فردی، بدون اطلاع یا رضایت آنان، فرزندی را متولد کرد.

بیولوژیست کالج دارتموت رابرت گرین به رادیو ملی آمریکا گفت: «احتمالات و امکانات بسیار عجیبی امکان وقوع خواهند یافت». او به این نکته اشاره می‌کند که در این تکنیک قادر خواهیم بود با استفاده از سلول کودکان، مادربزرگ‌ها و حتی اشخاص جان‌باخته از آنان کودکانی را «به دنیا آوریم».

او می‌افزاید: «ممکن است زنی بخواهد فرزند جورج کلونی را متولد کند. یا آرایش‌گر جورج کلونی ممکن است تصمیم بگیرد سلول موهای او را روی اینترنت به حراج بگذارد. لذا ما ممکن است چندین نمونه‌ی مشابه با جورج کلونی داشته باشیم که بدون رضایت او به دنیا آمده‌اند.»

با این حال، این هنوز چیزی نیست که به جان جورج کلونی لرزه بیندازد. تخمک‌های لقاح مصنوعی سایتو هنوز آماده‌ی تبدیل شدن به کودک و به قدر کافی بالغ و آماده‌ی لقاح نیستند و این فناوری مدت‌ها طول می‌کشد در دسترس مصرف‌کننده قرار بگیرد. پژوهشگران این رشته امیدوارند قدم بعدیشان پیدا کردن راهی برای تلقیح تخمک‌ها باشد و همچنین تحقیقات روی امکان ساخت اسپرم نیز به همین‌شکل ادامه یابد.

درباره هیأت تحریریه

این مقاله توسط هیأت تحریریه نوشته ویا ویرایش شده است. عضویت در هیأت تحریریه با توجه به «شرایط همکاری با کرونوس» برای عموم آزاد است.

آیا می‌دانستید؟

زنگ تفریح: حرکت زمین، ساعت و تقویم

در این ویدیو به حرکت وضعی و حرکت انتقالی زمین پرداخته و به صورت مختصر …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *