قاره‌ی آفریقا در حال دوتکه شدن است

کرونوس: اخیراً در جنوب غربی کنیا، شکاف بزرگی به طول چندین کیلومتر ظاهر شده است. این ترک که همچنان در حال بزرگ شدن است موجب تخریب بخشی از بزرگراه نایروبی-ناروک شده. در ابتدا، ظهور این شکاف با فعالیت‌های پوسته‌ی زمین در گسل آفریقای شرقی مرتبط دانسته می‌شد. اما گرچه زمین‌شناسان در حال حاضر فکر می‌کنند که این ویژگی به احتمال زیاد نوعی تنگ‌دره‌ی فرسایشی است، اما به نظر می‌رسد هنوز پاسخی به این پرسش که چرا این شکاف در آن مکان شکل گرفته و ارتباط آن با گسل آفریقای شرقی یافت نشده است. برخی گمان می‌کنند ایجاد این شکاف به دلیل فرسایش خاک نرم باشد.

زمین سیاره‌ای همیشه در حال تغییر است، حتی اگر در بعضی موارد این تغییرات به چشم نیایند. گسل موجود در صفحات زمین مثال خوبی از این موضوع است. اما هرازگاهی اتفاقی می‌افتد که منجر به مطرح شدن دوباره‌ی پرسش‌های جدید درباره‌ی دوتکه شدن قاره‌ی آفریقا می‌گردد.

ليتوسفر زمین (شکل گرفته از پوسته و قسمت فوقانی جبه) از چندین صفحه‌ی گسلی تشکیل شده است. این صفحات ایستا نیستند، بلکه در سرعت‌های متفاوتی نسبت به یک‌دیگر حرکت کرده و روی آستنوسفر چسبناک لیز می‌خورند. هنوز سازوکار دقیق حرکت این صفحات مشخص نیست اما این سازوکار احتمالاً شامل جریان‌های کنونی در آستنوسفر و نیروهایی است که در مرز بین صفحات تولید می‌شود.

این نیروها بصرفاً موجب حرکات صفحات نمی‌شوند بلکه همچنین می توانند موجب پارگی و ایجاد شکاف شده و به طور بالقوه منجر به ایجاد مرزهای جدید روی صفحات شوند. سیستم گسل آفریقای شرقی یک نمونه از این نیروهاست که در حال حاضر در حال ایجاد تغییرات است.

دره‌ی گسل شرقی آفریقا به طول بیش از 3000 کیلومتر در شمال از خلیج عدن آغاز شده و تا زیمبابوه در جنوب گسترش می یابد و صفحه‌ی آفریقایی را به دو بخش نابرابر تقسیم می‌کند: صفحات سومالی و نوبی. فعالیت در امتداد شاخه شرقی دره‌ی گسل که از اتیوپی، کنیا و تانزانیا گذر می‌کند هنگامی آشکار شد که شکاف بزرگی ناگهان در جنوب غربی کنیا ظاهر گشت.

درباره هیأت تحریریه

این مقاله توسط هیأت تحریریه نوشته ویا ویرایش شده است. عضویت در هیأت تحریریه با توجه به «شرایط همکاری با کرونوس» برای عموم آزاد است.

آیا می‌دانستید؟

میدان کوانتومی چگونه کشف شد؟

طی بیست سال نخست قرن بیستم برخی نوابغ ریاضی توانستند دو کلید برای رمزگشایی جهان …

یک دیدگاه

  1. جالب بود ! سپاس از اطلاعات تان !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *