کرونوس – نوشیدن بیش از حد قهوه ممکن است موجب تشنگی و همچنین درد معده شود؛ اما مطالعات جامع بیشماری نشان میدهند که چند فنجان داغ آبِ دانهی قهوه مزایای بسیاری برای سلامتی دارد.
تحقیقات تازه نشان میدهند نوشیدن قهوه میتواند از ابتلا به بیماریهایی همچون آلزایمر و پارکینسون جلوگیری کند. نویسندگان مقالهای که در مجله Frontiers in Neuroscience منتشر شده علاوه بر یافتن ارتباط بین مصرف قهوه و میزان ابتلا به این بیماریها، ادعا میکنند توانستهاند سازوکارها و ترکیباتی که منجر به مزایای فوقالعادهی قهوه برای ذهن میشوند را نیز یافتهاند.
دکتر دونالد ویور از مؤسسهی مغز کرمبیل در کانادا در بیانیهای گفت: «به نظر میرسد مصرف قهوه واقعاً در کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و پارکینسون نقش داشته باشد.»
«اما ما قصد داشتیم بفهمیم چرا چنین است، کدام ترکیبات حائز این تأثیرات هستند و چگونه میتوانند بر زوال شناختی مرتبط با افزایش سن تأثیر بگذارند.»
دانشمندان مؤسسه مغز Krembil میگویند شواهدی یافتهاند مبنی بر این که برخی از انواع قهوه روند تاشدگی پروتئین را مهار میکنند. بیماری آلزایمر، بیماری پارکینسون و تعدادی از اختلالات دیگر به عنوان بیماریهای پروتئوپاتی شناخته میشوند که محصول تاشدگی غیرمعمول پروتئینهای آمیلویید بتا (amyloid beta proteins) میباشند.
مطالعه جدید نشان میدهد گروهی از ترکیبات به نام فنیلیندانها (phenylindanes) که در روند بو دادن دانههای قهوه تولید میشوند، دو نوع پروتئین را که در آلزایمر و پارکینسون شایع هستند (بتا آمیلوئید و تائو) متوقف کرده و از توده شدن و تاشدگی آنها جلوگیری میکند. همچنین بر اساس گفتههای این محققین، از آنجا که بو دادن بیشتر قهوه باعث افزایش مقدار فنیلیندنها میشود، لذا هرچه قهوه تلختر باشد، بیشتر از این پروتئینها محافظت میکند. همچنین قهوهی تلخ بدون کافئین تأثیری مشابه با قهوهی تلخ کافئیندار داشته و لذا میزان کافئین عاملی در این تغییرات به شمار نمیرود.
دکتر راس مانچینی یکی دیگر از نویسندگان این مقاله گفت: «این اولین بار است که کسی بر روی نحوهی واکنش فنیلیندانها بر پروتئینهای مسئول آلزایمر و پارکینسون مطالعه میکند. گام بعدی بررسی میزان سودمندی این ترکیبات و پاسخ به این پرسش است که آیا میتوان آنها را وارد جریان خون کرد یا خیر.»
این مطالعه در پی تحقیقات دیگری که نشاندهندهی ارتباط بین قهوه و کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون بودند، دارای موارد متقاعدکنندهای است. با این حال، محققان قبل از این که بخواهند قهوه را به عنوان یک مادهی معجزهآسا اعلام کنندنیازمند تحقیقات بیشتری هستند.
ویور همچنین هشدار داد: «این موضوع جالبی است اما آیا حرف ما این است که قهوه یک درمان است؟ پاسخ این است: به هیچ عنوان.»