کرونوس – لباسهای نامرئی برای چندین دهه در فرهنگ عامه و فیلمهای خارقالعادهای حضور داشتهاند و دنیای تخیل کسانی را که به آنها فکر میکنند تسخیر کردهاند. یک وسیلهی پوشیدنی که به کاربر امکان میدهد کاملاً از دید دیگران محو شود، رؤیای همیشگی کودکان بازیگوش و نظامیان بوده است؛ اما تاکنون گزینههای عملی از آن وجود نداشت. یک شرکت کانادایی در سال 2019 سپری را ایجاد کرد که دیدن پشتش را دشوار میکند، و به ایدهی لباس نامرئی نزدیک شد اما پوشیدن لباس نامرئی واقعی بواقع چیز دیگری است.
تیمی از محققان دانشگاه ملی سئول و دانشگاه هانیانگ که خود را با این چالش سرگرم کردهاند، پوستی مصنوعی ایجاد کردهاند که به کسی که آن را میپوشد اجازه میدهد در طیف نور مرئی و مادون قرمز نامرئی شود. این ماده با الهام از سفالوپود (سرپایان)هایی مانند اختاپوسها و ماهی مرکب، توسط گرمای کنترل شده قادر است رنگهای سطحش را تغییر دهد تا از دیده شدن پشت آن ممانعت به عمل آورد. چیزی مانند پوست که میتواند اشیای پشتش را مخفی نگه دارد. این گروه، مقالهای در مورد اختراع خود را در ماه ژوئیه در ژورنال Advanced Functional Materials منتشر کردند.
نویسندگان در مقالهشان آوردهاند: «در این مطالعه، یک پوست غیر قابل مشاهده چند طیفی مورد بحث قرار گرفته که پوست انسان را قادر میسازد تا به طور فعال در پسزمینهی هر دو طیف مرئی و مادون قرمز و تنها به کمک یک کنترل سادهی گرمایی دوکاره که گرما را به دو حالت (خنک کننده و گرمایش فعال) کنترل میکند تغییر کند.»
نکتهی جالب اینجاست که کارایی این دستگاه فقط نامرئی کردن انسان در مقابل چشم غیرمسلح نیست، بلکه میتواند با کنترل دقیق دما، شما را از دید دوربینهای مادون قرمز نیز مخفی بدارد. نویسندگان مقاله معتقدند این لباسها میتوانند به زودی توسط دولتها و پرسنل ارتشی استفاده شوند و همین کمک میکند نسخههای جدید این پوستها هر روز کارآمدتر از دیروز ساخته شوند.
این ماده پیشرفتی در تولید مواد ترموکرومیک محسوب میشود که از آنها به شکل گستردهای استفاده میشود. اگر تا به حال لیوانی خریداری کردهاید که رنگ آن با افزودن یک نوشیدنی گرم تغییر میکند، مادهای ترموکرومیک (گرمارنگی) را مشاهده کردهاید. این مواد در پاسخ به دمای بالا یا پایین تغییر رنگ میدهند. اگر دانشمندان بتوانند در پاسخ به سه درجه حرارت، مادهای با سه رنگ (قرمز، سبز و آبی) ایجاد کنند از لحاظ نظری این ماده قادر خواهد بود به روشی مشابه تلویزیون و پیکسلهای RGB برای ایجاد تصویر کار کند. متأسفانه مواد ترموکرومیک فعلی از یک نقص مهلک رنج میبرند که باعث میشود هنوز نتوان از آنها در دستگاههای نامرئی کننده استفاده کرد. آنها خیلی خیلی آهسته تغییر رنگ میدهند.
محققان تلاش داشتند بفهمند که آیا دستكاری جریان الكتریكی درون یك لایه درست در زیر ماده ترموکرومیك میتواند روند تغییر رنگ را تسریع كند یا خیر. آنان پس از ایجاد یک مادهی چند لایه با الکترودها و یک لایه رسانا، واکنش بسیار سریعتری را در تغییر رنگ مشاهده کردند. پوست مصنوعی میتواند به روشی مشابه چگونگی تغییر رنگ پوست اختاپوس برای مطابقت با محیط اطراف، بر اساس دستکاری دما تغییر رنگ دهد.
اکنون محققان امید دارند که گامی در جهت نامرئی کردن کامل بردارند. این مطالعه به عنوان اثبات ایده هنوز برای این که بتواند در دنیای واقعی کاربرد داشته باشد، به اصلاحات قابل توجهی نیاز دارد؛ اما نشاندهندهی جهشی قابل توجه در صنعت پوشاک نامرئی است.