کرونوس – همهگیری بیماری COVID-19 اجازه داد زمین ما به طور موقت کمی نفس بکشد و از آلایندههای هوا و انتشار گازهای گلخانهای مصون باشد، اما یک معضل جدید زیستمحیطی را به آن تحمیل کرد: دستکشهای لاتکس در سواحل دریا و ماسکهای صورتی که در آبراهها تلانبار شدهاند.
در حالی که جهان همچنان در حال دستوپنجه نرم کردن با ویروس کرونا است، شماری از سازمانها تاکنون دربارهی افزایش تعداد ماسکهای صورت، دستکشهای لاستیکی، بطریهای مایع ضدعفونیکنندهی دست و دیگر لوازم غیرقابل بازیافت مربوط به بهداشت شخصی در اقیانوسها، رودخانهها و آبراهها هشدار دادهاند.
گروه Opération Mer Propre که در حوزهی حفاظت از اقیانوسها کار میکند و به طور مرتب روی شبکههای اجتماعی از عملیات پاکسازی اقیانوسها گزارش منتشر میکند اخیراً اعلام کرده تعداد لوازم بهداشت شخصی در دریای مدیترانه به طور چشمگیری افزایش پیدا کرده است.
Opération Mer Propre روز ۳۱ اردیبهشت در فیسبوک نوشت: «بسیار نگران افزایش زبالههای مربوط به کووید هستیم… ما در هر پاکسازی این [نوع آلاینده]ها را پیدا میکنیم. بیشتر اینها دستکشهای لاتکس هستند.»
این گروه در سوم خرداد و پس از یک عملیات پاکسازی اعلام کرد: «این نخستین بار است که ماسکهای یکبارمصرف به دریای مدیترانه میآیند. این تازه آغاز کار است و اگر همهچیز به همین شکل پیش رود، به یک بحران زیستمحیطی یا حتی یک [بحران] بهداشتی تبدیل خواهد شد.»
در حالی که هنوز دادههایی در مورد ابعاد این مسأله وجود ندارد، اسوشیتد پرس به نقل از ۱۵ مقام شهری در ایالات متحده اعلام کرده که از آغاز همهگیری، آبراههای فاضلاب در همهی این مناطق به دفعات مسدود شده و مشکلات بسیاری برای زهکشیها به وجود آمده است. این امر احتمالاً به دلیل انداختن این لوازم در چاهها یا آنطور که مقامات میگویند به دلیل ورود چیزهایی غیر از دستمال توالت به چاههای فاضلاب در زمان اوج خریدهای عجولانهی روزهای آغاز همهگیری است.
سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا در مورد این بحران آلایندگی در بیانیهای از شهروندان آمریکایی خواسته لوازم بهداشت شخصی خود را به شکلی صحیح دور بریزند. یکی از این پیشنهادها این است که دستمالهای ضدعفونی، دستکشها، ماسکها، لوازم بهداشت شخصی و دیگر زبالههای بهداشتی نباید در سطلهای بازیافت ریخته شوند؛ چراکه این اقلام ممکن است حاوی عوامل بیماریزا بوده و تهدیدی برای سلامتی افراد باشند. تعدادی از سازمانهای بازیافت از مردم خواستهاند این اقلام را درون زبالههای عمومی بریزند.