کرونوس – پژوهشگران به تازگی گام تازهای در جهت ساخت مولکولی که بتواند انرژی را ذخیره کند برداشتهاند.
گروهی از پژوهشگران دانشگاه فنی چالمرز در سوئد نخستین بار سال گذشته از مولکولی پرده برداشتند که میتواند انرژی خورشیدی را ذخیره کند.
این مولکول از کربن، هیدروژن و نیتروژن تشکیل میشود. وقتی اتمهای تشکیل دهندهی مولکول در معرض نور خورشید قرار میگیرند، نحوهی پیوند آنها با یکدیگر تغییر کرده و به یک ایزومر غنی از انرژی تبدیل میشوند. این ایزومر میتواند به شکل مایع نگهداری شده و انرژی آن مدتها بعد استخراج شود.
سرگروه این تیم تحقیقاتی طی بیانیهای اعلام کرد: «انرژی در این ایزومر میتواند به مدت ۱۸ سال ذخیره بماند.» نام این سیستم «انبار انرژی گرمایی خورشیدی مولکولی (MOST)» است. این مایع نور خورشید را با استفاده از یک جاذب گرما که روی سقف ساختمان نصب میشود جذب میکند؛ منعکسکنندهی نور مقعری که در میانش یک لوله کار گذاشته شده که مانند دیش ماهواره جهت حرکت خورشید را دنبال میکند.
جذبکنند، پرتوهای نور را در نقطهای درون لوله که در مایع قرار داده شده متمرکز میکند. سپس مایع در دمای اتاق نگهداری میشود تا بتواند انرژی را درون خود حفظ کند و زمانی که به انرژی مایع احتیاج باشد، با استفاده از یک کاتالیزور به مایع گرما داده میشود.
این گروه در آخرین مقالهشان اعلام کردهاند که توانستهاند این کار را با ساخت کاتالیزگری که بتواند زمان گرم شدن مایع را کنترل کند، انجام دهند. این کاتالیزگر به مایع گرمایی به شدت حداکثر ۶۳ درجهی سانتیگراد داده و همچنین به مولکول این قابلیت را میدهد که بتواند بعداً دوباره مورد استفاده قرار گیرد.
حال که این گروه تحقیقاتی ثابت کرده انجام این کار ممکن است، قرار است به تدریج همهی قسمتهای آن را سوار هم کند. آنان میخواهند افزایش انرژی را به سقف ۱۱۰ درجه سانتیگراد برسانند و ظرف ۱۰ سال محصول را به تولید انبوه برسانند.