کرونوس – ارتباط عجیب موجود میان افسردگی، انگیزه و التهاب اکنون کمی پررنگتر شده است. بر اساس تحقیقات جدیدی که از سوی محققان دانشگاه اموری انجام شده، به نظر میرسد التهاب (برافروختگی) درجه پایین تأثیر مستقیمی بر مرکز فرماندهی «حس خوب» در مغز یا همان سیستم دوپامین داشته باشد.
این یافتهها که در نشریهی Trends in Cognitive Science منتشر شده نشان میدهد که التهاب و پاسخ آن در سیستم ایمنی بدن میتواند احساس بیانگیزگی را که اغلب در میان افراد مبتلا به افسردگی، اسکیزوفرنی و سایر اختلالات رفتاری دیده میشود، تحت تأثیر قرار دهد.
اگر بیمار یا مجروح شده باشید، بدن شما جهت بهبودی سازوکاری را برای کمک به حفظ انرژی ایجاد میکند. به همین دلیل است که وقتی سرما میخورید احساس میکنید انرژی از دست دادهاید و زندگی روزمره کمی سختتر شده است. به نظر میرسد این کار از طریق تنظیم مجدد سیستم دپامین و کاهش سطوح انتقالدهندهی عصبی «احساس خوب» برای کاهش انگیزهی شما انجام میشود.
مایکل تردوی، دانشیار دانشکدهی روانشناسی دانشگاه Emory در این باره در بیانیهای میگوید: «هنگامی که بدن شما در معرض عفونت قرار میگیرد یا در حال ترمیم یک زخم است، مغز شما نیاز به یک مکانیسم برای تنظیم مجدد میزان انگیزهی شما برای انجام کارهای دیگر پیدا میکند تا بدنتان از میزان انرژی بالایی استفاده نکند…. ما اکنون شواهد قویای در دست داریم مبنی بر این که سیستم ایمنی بدن، سیستم دوپامین را مختل میکند تا به مغز این امکان را بدهد که این کالیبراسیون را انجام دهد.»
محققان این پروژه با استفاده از یک چارچوب نظری و مدلهای محاسباتی مربوط به آن ادعا کردهاند که التهاب مزمن نخستین جرقهی این پاسخ را در بدن میزند. آنان استدلال میکنند که سیتوکینهای سیستم ایمنی بدن (پروتئینهایی که برای نشان دادن محل التهاب استفاده میشوند)، همچنین این تأثیر را بر سیستم دوپامین بدن میگذارند که در نتیجه منجر به ایجاد تأثیر بر انگیزهی روانی فرد میشوند.
به همین دلیل است که وقتی بیمار میشویم احساس افسردگی و خستگی شدید میکنیم.
گفته میشود این سازوکار در زمانهی اجداد ما و در زمانی که محیط زندگی آنان به دلیل وجود انگلها و موجودات درندهی بالقوه بسیار خطرناک بود ایجاد شده است. با این حال این مکانیزم در قرن 21 نیز توسط التهاب درجه پایین که به دلایلی مربوط به سبک زندگی ما از جمله استرس مزمن، چاقی، و یا ورزش نکردن ایجاد میشوند، به کار میافتد.
پژوهشگران بخش روانکاوی و علوم رفتاری دانشکدهی پزشکی اموری میافزایند: «اگر نظریهی ما درست باشد، میتواند تأثیر بسزایی در روند درمان موارد افسردگی و سایر اختلالات رفتاری که ممکن است توسط التهاب ایجاد شوند داشته باشد… این، امکانات تازهای را برای توسعهی درمانهایی که با مصرف انرژی در سلولهای ایمنی بدن سروکار دارند فراهم می کند؛ چیزی که در زمینهی کاری ما امری کاملاً بدیع خواهد بود.»
سلام
خیلی خیلی سپاسگزارم که مطالب علمی و بسیار مفید رو به زبان فارسی در اختیار عموم قرار میدید.
واقعا جای تشکر داره.
قطعا وجود امثالی مانند شما باعث پیشرفت و تعالی یک جامعه میشه.
امیدوارم که همیشه خوب و سرزنده باشید.
مرسی