در فرهنگ و فلسفهی چین، مفهومی وجود دارد به نام چی (به انگلیسی Qi). این مفهوم که در بسیاری از مکاتب آسیایی از جمله دائوئیسم یافت میشود مبین انرژیای است که در موجودات زنده وجود دارد و قدیمیترین ارجاعی که تاکنون از آن یافت شده به ۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح بازمیگردد.
به نظر میرسد «چی» توسط چینیها برای توضیح پدیدهی غیرقابل درک انرژی به کار میرفته است و در واقع هر آنچه که دارای انرژی بوده، حاوی «چی» در نظر گرفته میشده است. در چین باستان اعتقاد بر این بوده که هر چیز زنده دارای چی است. این مفهوم همچنین به جریان انرژی در بدن مرتبط دانسته میشده است. کنفوسیوس در رسالهی منتخبات از این مفهوم نام میبرد. به نظر میرسد این عبارت در نظر کنفوسیوس به معنی تنفس بوده است. این مفهوم در جاهای دیگر به روح نیز تعبیر شده است.
در فلسفهی چین باستان، هرآنچه فعالیت داشته باشد، دارای چی است و افراد بااراده قادرند حرکت «چی» را در بدن کنترل کنند. باور فلاسفهی چینی بر این بوده که اگر بتوان این نیرو را به درستی پرورش داد، قادر است به کل جهان نیز سرایت کند.
در قرن دوم پیش از میلاد باوری در چین وجود داشته مبنی بر این که نیروی چی از مسیرهایی در بدن که مریدین نام دارند گذر میکند. اگر گردش این انرژی در بدن به هر شکلی مختل شود، سازوکار بدن با مشکل روبهرو خواهد شد. طب سنتی چینی تلاش میکند ناهماهنگیها و اختلالات در گردش چی در بدن را فهمیده و با استفاده از روشهایی آنها را رفع کند.
روشهایی که طب سنتی چین برای متعادل کردن این انرژی در بدن انسان معرفی میشوند شامل طب سوزنی، طب فشاری، طب گیاهی و مراقبه (مدیتیشن) میباشد. هنرهای رزمی همچون تایچی چوان، کونگفوی مار، آیکیدو، کندو و غیره نیز بر اساس همین مفهوم به تربیت بدن میپردازند.
این مفهوم به طور کلی توسط طب نوین غربی به چالش کشیده شده و اصولاً به عنوان مفهومی غیرقابل اثبات و غیرعلمی شناخته میشود. با این حال تلاشهای زیادی برای توضیح این پدیده انجام شده است که از جملهی آنان میتوان به مطالعاتی که بر روی تأثیرات طب فشاری در مبارزه با سرطان انجام شده و همچنین تعداد زیادی کتاب و مقاله حول محور سیستم مریدین اشاره کرد.
ویدیوی ما در معرفی انرژی چی روی یوتیوب و آپارات موجود است. لازم میدانیم اشاره کنیم با توجه به سوءاستفادههای مرسوم از عقاید و رسوم مذهبی و همچنین فقدان مطالعات کافی بر روی پدیدههایی از این دست، چارهای جز داشتن نگاه انتقادی به اینگونه دیدگاهها وجود ندارد؛ اما در عین حال حذف چنین فلسفهای که قدمتی بیش از ۵۰۰۰ سال دارد و به کرات در شرق دور و دیگر نقاط جهان برای بهبود سلامتی انسانها کاربرد دارد از گفتمانهای علمی کاری منطقی به نظر نمیرسد. تلاش ما تنها این است که جزمگرایی را از شیوهی تفکرمان دور کنیم و با تحقیق بیشتر و دوری از موضعگیریهایی که بدون داشتن دانش کافی انجام میشود بتوانیم اندکی به حقیقت فلسفههایی از این دست نزدیکتر شویم.
تمام ویدیوها و موسیقی استفاده شده در این ویدیو دارای مجوز Creative Commons بوده و برای استفادهی چندباره بر روی اینترنت موجود هستند.