اسکن‌های مغزی که دلیل «یگانگی» تحت تأثیر LSD را فاش می‌کنند

کرونوس – ال‌اس‌دی برای نخستین بار توسط شیمیدان سوئیسی آلبرت هافمن در سال ۱۹۳۸ و بر حسب اتفاق کشف شد. از ۵ سال بعد از ماجرای دوچرخه‌سواری معروف وی از در آزمایشگاهش، این داروی روان‌گردان برای قابلیتش در ایجاد حس «یگانگی» با جهان شهرت پیدا کرده است.

اکنون دانشمندان سوئیسی با استفاده از فناوری fMRI سازوکارهای الکتروشیمیایی‌ای که موجب ایجاد چنین حسی می‌شود را کشف کرده‌اند. این تیم محققین از دانشگاه روانکاوی زوریخ امیدوارند نتایج این تحقیقات بتواند به کسانی که از اسکیزوفرنی یا افسردگی رنج می‌برند کمک کند تا با جامعه‌ی اطراف خود بهتر منطبق شوند.

مسئول پروژه، کاترین پرلر در بیانیه‌ای توضیح داد: «LSD مرزهای بین خود (ضمیر) فرد و خود (ضمیر) دیگران را در روابط اجتماعیشان مخدوش می‌کند.»

مرگ ضمیر، اصطلاحی است که برای نخستین بار توسط دکتر تیموتی لیری معروف استفاده شد و به مفهوم تجربه‌ی از دست دادن موقت شخصیتی است که انسان برای خود ساخته است. در توضیح این اصطلاح می‌توان به حس «یکی شدن» فرد و اتحاد او با مردم دیگر، تجربه‌ی انسانی و طبیعت دست یافت. این پدیده قبلاً توسط فرهنگ هیپی بسیار مورد بحث قرار می‌گرفت اما چندی است دانشمندان به فهم سازوکار فیزیکی پشت این پدیده پرداخته‌اند.

این مطالعه که همین هفته در نشریه‌ی The Journal of Neuroscience منتشر شد، مطالعه‌ای است بر روی ۲۴ داوطلب که به تعدادی از آنان ۱۰۰ میکروگرم LSD و به تعدادی دیگر ماده‌ای بی‌اثر داده شده بود. وقتی که ماده شروع به اثرگذاری کرد، داوطلبان در یک دستگاه fMRI قرار داده شدند و از آنان خواسته شد با حرکات چشم با یک عروسک مجازی ارتباط برقرار کنند.

پرلر افزود: «ما با این کار متوجه شدیم مناطقی از مغز که مسئول تمیز دادن تفاوت بین شخص و دیگران هستند، تحت تأثیر ال اس دی فعالیت کمتری دارند.»

نکته‌ی دیگر حائز اهمیت این بود که محققین در کسانی که تحت تأثیر LSD قرار داشتند تغییرات خاصی در گیرنده‌ی سرتونین 2A مشاهده کردند. این گیرنده (گیرنده‌ی 5-HT2A) ظاهراً در بدن انسان حس ضمیر و منیت شخص را ایجاد می‌کند. این تغییر در فعالیت مغزی، با برداشتن تفاوت بین منیت شخص و ضمیر اطرافیانش حسی را ایجاد می‌کند که به همان حس «یگانگی» و یکی شدن معروف است.

برای برخی از افراد که دچار اسکیزوفرنی یا افسردگی هستند، این حس ضمیر مخدوش شده و اشکالاتی را در برقراری ارتباط میان آنان و اطرافیانشان ایجاد می‌کند. تحقیقات اخیر به دانشمندان این فرصت را می‌دهد که با فهم ضمیر و ارتباط آن با شناخت اجتماعی بتوانند به این اشخاص در برقرار کردن ارتباط «نرمال» با جامعه‌ی خود کمک کنند.

درباره بیژن صباغ

بیژن صباغ، سردبیر سایت کرونوس فارسی و میزبان کانال کرونوس روی یوتیوب و آپارات می‌باشد.

آیا می‌دانستید؟

زنگ تفریح: حرکت زمین، ساعت و تقویم

در این ویدیو به حرکت وضعی و حرکت انتقالی زمین پرداخته و به صورت مختصر …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *