کرونوس – احتمال بروز میگرن در مردان سه برابر کمتر از زنان است. پژوهشگران اکنون ادعا میکنند دلیل این موضوع را یافتهاند.
گروهی از محققین دانشگاه لیدن در هلند طی مقالهی کوتاهی ادعا کردهاند میزان استروژن در خون مردانی که به میگرن مبتلا میشوند به طور قابل توجهی بیشتر از مردانی است که سابقهی این ضایعهی مغزی را نداشتهاند.
این مقاله که در ژورنال نورولوژی منتشر شده به این میپردازد که مطالعات قبلی نشان داده بود تغییرات در هورمونهای جنسی زنان و دختران نوجوان، هم منجر به میگرن و هم منجر به حملات بیشتر و شدیدتر میشود. این تغییرات هورمونهای جنسی در هنگام بلوغ، قائدگی، حاملگی و تخمکگذاری به صورت طبیعی اتفاق افتاده و میتوان با استفاده از دارو اثرات آنها را کاهش داد. مطالعات گذشته همچنین حاکی از این بود که درمان تنظیمی تستسترون در زنان نشانهها و تعداد دفعات حملات میگرنی را کاهش میدهد. علاوه بر آن، کسانی که با استفاده از استروژن و داروهایی که هورمونهای مردانه را کاهش میدهند تحت عمل تغییر جنسیت از مرد به زن قرار گرفتهاند، اغلب دچار میگرن میشوند.
یقین عمومی بر این است که هورمونهای جنسی زنانه آسیبپذیری مغز را در برابر امواج الکتریکی سلولی (که به CSD شناخته میشوند) و همچنین نورونهای حسی بیشفعال که در رگهای خونی سر، گردن و فک قرار دارند بالا میبرد. با این که هنوز تحقیقات زیادی در مورد سازوکار مولکولی میگرن وجود ندارد، اما این دو ویژگی جزو دلایل اصلی بروز میگرن به شمار میروند.
تاکنون هیچ مطالعهای بر روی مردانی که داروهای تثبیتکننده مصرف میکردند وجود نداشته است. لذا این گروه هلندی بر روی ۱۷ مرد سالم (که تنها مشکل میگرن داشتند و به طور متوسط سه بار در ماه آن را تجربه میکردند) و ۲۲ مرد دیگر بدون مشکل میگرن مطالعهای انجام دادند. در این مطالعه، میزان استرادیول (نوعی از استروژن) و تستسترون این مردان چهار بار در روز ثبت میشد و از آنهایی که میگرن داشتند هر روز تا روز حملهی میگرنی خونگیری انجام میشد.
متوسط استرادیول در مردان مبتلا به میگرن ۹۷ پیکومول در لیتر بود در حالی که مردان بدون مشکل میگرن به طور متوسط ۶۹ پیکومول در لیتر استرادیول داشتند. هیچ تفاوت قابل ملاحظهای در میزان تستسترون مردان دو گروه وجود نداشت.
نویسندگان نتیجه گرفتهاند که «در کل تأثیرات متفاوت بر آسیبپذیری CSD و فعالیت trigeminovascular دستکم در برخی مواقع دلیل این را که چرا زنان بیشتر به میگرن دچار میشوند و چرا در دورههایی که هورمونهای جنسی در زنان متغیر هستند فعالیت میگرنی آنان بیشتر میشود به خوبی توضیح میدهد.»
با توجه به این که این مطالعه بر روی گروهی کوچک از مردان انجام شده و مبتنی بر گزارشات شخصی از نشانههای میگرن است، این گروه از پژوهشگران دیگر خواستهاند برای تأیید یافتههای آنان مطالعات گستردهتری انجام دهند.