کرونوس – به نظر میرسد آیندهی هوش مصنوعی بیشتر شبیه سریال I, Robot باشد تا Blade Runner.
پژوهشگران مؤسسهی فنی کالیفرنیا (Caltech) موفق به ایجاد یک شبکهی عصبی مصنوعی شدهاند که تنها از مواد آلی ساختهی دست بشر ساخته شده است. به زودی روزی فرا خواهد رسید که نسخهی پیشرفتهتر این فناوری به طور بالقوه قادر خواهد بود بیماریها را تشخیص داده و حتی در مورد نحوهی درمان آن تصمیمگیری کند. بر اساس مقالهی منتشر شده در Nature در حال حاضر این سیستم قادر است اعداد نوشته شده توسط انسان را طبقهبندی کند.
این سیستم مانند همهی سیستمهای عصبی دیگر قادر خواهد بود از فرایندهایی که به صورت طبیعی در مغز روی میدهد تقلید کند.
یکی از این پژوهشگران در بیانیهای گفت: «هر انسان در مغزش بیش از ۸۰ میلیارد نورون (عصب) دارد که ما را قادر میسازند به تصمیمگیریهای پیچیده بپردازیم. بعضی موجودات دیگر مانند کرمها با داشتن تنها چندصد نورون قادرند تصمیمات سادهتری اتخاذ کنند.»
«ما توانستهایم مدارهای بیوشیمیایی طراحی و ایجاد کنیم که همچون شبکهای کوچک از نورونها میتوانند اطلاعات مولکولی که طبقهبندی کردنشان در گذشته اساساً بسیار مشکل بود را ردهبندی کنند.» برخلاف بیشتر شبکههای عصبی، این شبکه در ظروف آزمایشگاهی ایجاد شده و از DNA مصنوعی ساخته شده است.
اما چرا DNA؟ رشتههای بلند DNA از یکی از ۴ نوع مولکول (یا نوکلئوتید) A, T, C, G ساخته میشوند. این باعث میشود پیشبینی واکنش در آنها بسیار ساده باشد، چه درون بدن انسان و چه در یک لولهی آزمایشگاهی.
آنان برای آزمایش این موضوع که آیا هوش مصنوعی را میتوان در مدارهای بیومولکولی ساخت دست بشر «برنامهنویسی» کرد، آن را با یک آزمایش سخت مواجه کردند: تشیص دستخط انسان. این ممکن است چندان کار مشکلی به نظر نیاید اما میدانیم که هر کس دستخط خودش را دارد و بعضی از مردم بدخط هستند و لذا تشخیص یک حرف از میان یک نوشته کاری بسیار دشوار است.
از این شبکهی عصبی خواسته شد در آزمایشی ساده اعداد ۶ و ۷ را که توسط انسان نوشته شده بود تشخیص دهد. یکی از مولکولهای دیانای که به «نابودگر» معروف شدهاند توانست هر ۳۶ بار اعداد را به درستی تشخیص دهد. توضیح کاملتر این روند را میتوانید به انگلیسی در این صفحه بیابید.
آزمایش سپس سختتر شد و از سیستم خواسته شد اعداد ۱ تا ۹ را تشخیص دهد. این بار هم این کار بدون خطا به انجام رسید.
پژوهشگران میافزایند: «با این که کار ساخت هوش مصنوعی با استفاده از ابزارهای مولکولی به تازگی توسط دانشمندان آغاز شده، به نظر میرسد نمیتوان از کارایی آن چشمپوشی کرد.»