کرونوس – بر اساس نتایج یک آزمایش، ویتامین B6 میتواند به یادآوری رؤیاها کمک کند. این کشف به غیر از کسانی که میخواهند مغزشان را در طول شب مورد کنکاش قرار دهند، میتواند راهگشای درمان (یا بهتر است بگوییم حذف) کابوسها و اختلال استرسی پس از ضایعهی روانی (PTSD) باشد.

دانشمندان همین هفته ایجاد یک دستگاه کنترل رؤیا را اعلام کردند. با این حال دکتر دنهولم اسپی از دانشگاه آدلاید امیدوار است همین اتفاق از طریق استفاده از یک قرص (کاملاً قانونی) و اندکی تمرین ذهنی به دست آید.
در این مطالعه، دکتر اسپی به ۱۰۰ داوطلب قبل از خواب یک قرص ویتامین B۶، یک قرص ب کمپلکس یا یک قرص بیتأثیر خوراند. او گزارش کرد کسانی که تنها قرص ویتامین B6 مصرف کرده بودند بسیار بیشتر از دیگران رؤیاهایشان را به یاد میآوردند و ۶۴٪ بیش از دیگران جزئیات را به خاطر میآوردند. کسانی که ب کمپلکس مصرف کرده بودند بیشتر از قبل رؤیاهایشان را به یاد نمیآوردند و کمی هم با آرامش کمتری به خواب رفتند.
قبلاً دو نظریه در مورد این که چرا B۶ باعث یادآوری بیشتر رؤیاها میشود وجود داشت. بر اساس یکی از آنها، این ویتامین موجب افزایش هشیاری و بیدار شدن پیدرپی میشود. اما با توجه به این که گروهی که اخیراً B۶ مصرف کرده بودند نسبت به آنهایی که قرص بیتأثیر مصرف کرده بودند کیفیت خواب یکسانی داشتند، این نظریه رد شد. نظریهی محتملتر این است که B6 در تبدیل تریپتوفان به سروتونین که به معنی خواب عمیق و بدون رؤیا است نقش دارد. این اتفاقات منجر به دیدن رؤیا در ساعات آخر خواب میشود، ساعاتی که بیشتر احتمال دارد رؤیا در آنها به یادمان بماند.
به یاد آوردن رؤیاها حتماً چیز خوبی است. اما اسپی این را قدمی به سمت یک چیز بزرگتر میبیند. علاقهی اصلی او تقویت «رؤیاهای شفاف» است که در آنها رؤیابیننده میداند که در حال رؤیا دیدن است و ممکن است بتواند آن را تغییر دهد. در مطالعهای که قبلاً انجام شده بود، اسپی خود از روشهایی برای تقویت رؤیای شفاف استفاده میکرد و موفق شده بود عدهی زیادی بتوانند خوابهای شفافتر ببینند. او میگوید: «هر چه یک رؤیا را بیشتر به یاد بیاورید، بییشتر با آن آشنا میشوید و بیشتر متوجه میشوید که آیا خواب میبینید یا بیدار هستید.»
اما اسپی هنوز اهداف بزرگتر دارد. او در بیانیهای گفت: «شاید بتوان از رؤیاهای شفاف برای غلبه کردن بر کابوسها، درمان فوبیاها و ایجاد تفکر خلاق، تقویت کارایی جسمی بدن، و کمک به بهبودیابی فرد پس از فاجعهای بزرگ در زندگیاش استفاده کرد!»
این آزمایشات بر روی افرادی بوده است که رسماً اعلام کردهاند پس از خوردن قرص یا غذاهای سرشار از B6 خواب سنگینتری داشتهاند. افرادی هم که ویتامین B6 تجویز کردهاند نیز اعلام کردهاند که این دارو خواب را سنگینتر میکند. اسپی در حال جستجو به دنبال افرادی برای استفاده از آنها در مطالعات آیندهاش است.