برای نخستین بار راهی برای کنترل رؤیا تأیید شد

برای اولین بار روشی برای تقلید و ایجاد رؤیاهای آگاهانه (یا شفاف) به صورت مستقل تأیید شده که ممکن است حتی با ترکیب شدن با روش‌ها و تکنیک‌های دیگر، مؤثرتر باشد. بیش از نیمی از شرکت‌کنندگان در طول آزمایش، توانسته‌اند رؤیای بسیار واضحی را ببینند؛ نتیجه‌ی شگفت‌انگیزی که در طی یک هفته و بدون مداخله‌ی خارجی به دست آمده است.

اصطلاح رؤیای آگاهانه (Lucid Dream) به حالتی گفته می‌شود که در آن خواب‌بیننده به رؤیا بودن خوابی که می‌بیند آگاه است و تا حدی بر پیشرفت آن کنترل دارد. وجود رؤیاهای آگاهانه که روزگاری افسانه تلقی می‌شد، اکنون به وسیله‌ی دانش تأیید شده و برخی روش‌ها برای افزایش قدرت پیش‌بینی رؤیت چنین رؤیاهایی کشف شده است.

با این حال، برخی از این روش‌ها نیاز به تجهیزات پیشرفته دارند و برخی نیز قابل اعتماد نیستند. این موضوع به دو دلیل مایه‌ی تأسف است زیرا اولاً افراد از دیدن رؤیا بسیار لذت می‌برند و دیگر این که رؤیاها ابزاری بالقوه برای درمان معضلات روحی و کنترل رفتارهای ناسالم هستند. دکتر Denholm Aspy از دانشگاه آدلاید روی این موضوع تحقیق کرده است که آیا ترکیب کردن این تکنیک‌ها نتایج بهتری به دست می‌دهد یا خیر.

Aspy مسئول ۱۶۹ شرکت‌کننده‌ای بود که در توسعه‌ی تکنیک‌های ایجاد رؤیای آگاهانه مورد مطالعه قرار گرفتند. در یکی از این آزمایشات با نام تست واقعیت (Reality Testing)، به آزمایش‌شونده‌ها یاد می‌دهند که به طور منظم بررسی کنند که آیا واقعاً بیدار هستند یا خیر. القای تصویری رؤیای آگاهانه (MILD)، شرکت‌کنندگان را وادار می‌کند به مدت ۵ ساعت بخوابند و برای بیدار شدنشان ساعت تنظیم کنند. آنان باید مدام قبل از خواب با خود زمزمه کنند «دفعه‌ی بعد که رؤیا دیدم به یاد خواهم آورد که این یک رؤیاست». شرکت‌کنندگان در MILD همچنین با خود تصور می‌کنند که دیدن یک رؤیای آگاهانه چه حسی دارد.

Aspy در مجله‌ی Dreaming گزارش می‌دهد که تست‌های واقعیت به تنهایی نتیجه‌ی موفقیت‌آمیزی نداشته‌اند اما از بین کسانی که با ترکیب تست واقعیت و MILD تحت مطالعه قرار گرفته بودند، ۵۳٪ در طول دوره‌ی آزمایشی رؤیای آگاهانه دیده‌اند و ۱۷٪ از آنان هر شب رؤیا دیده‌اند. او به IFLScience گفت که این مطالعه اولین نمونه در نوع خود است که بدون هیچ مداخله‌ی خارجی (مانند ماسک‌های چشم که در هنگام تشخیص خواب REM (مرحله‌ای از خواب که اغلب رؤیاها در خلال آن رخ می‌دهند) نور به صورت شخص خواب می‌تابانند) صورت گرفته است.

با توجه به عدم موفقیتی که در تست واقعیت به تنهایی وجود داشت، Aspy اذعان کرد دیدن رؤیاهای آگاهانه ممکن است به طور کامل نتیجه‌ی آزمایش MILD باشد. با این همه وی خاطرنشان کرد میزان موفقیت او بیشتر از مطالعات قبلی MILD و حتی آن‌هایی بوده است که توسط خود مخترع انجام شده بوده.

تقریبا ۵۵٪ از مردم دست‌کم یک بار در زندگی خود رؤیای آگاهانه دارند اما برای اکثر مردم این موضوع به ندرت اتفاق می‌افتد. خود Aspy می‌گوید پس از این‌که یک بار در کودکی یکی از این خواب‌ها دیده بود، به آن‌ها علاقه پیدا کرده است. او پس از دیدن یک رؤیای آگاهانه درست شب قبل از آغاز دوره‌ی دکترایش، موضوع مطالعه‌ی خود را از ارتباطات غیرکلامی به موضوع دیگری تغییر داد.

بیشتر بیننده‌های رؤیای آگاهانه در ابتدا به سرعت بیدار می‌شوند. اما Aspy می‌گوید آنان می‌توانند فرایند دیدن خواب‌های آگاهانه‌ی خود را به بیشتر از یک ساعت افزایش دهند.
Aspy به دنبال داوطلبان بیشتری برای آزمایش و مطالعه است. او همچنین مدت آزمایش را به یک هفته کاهش داده است تا نتایج سریع آن منجر به کمک به برنامه‌های کاربردی همچون درمان کابوس شود.

درباره مرضیه حبیب‌پور

مرضیه حبیب‌پور، مترجم و کارشناس کامپیوتر از دانشگاه دولتی شیراز می‌باشد.

آیا می‌دانستید؟

ذهن و بدن (احسان یزدانی)

آیا چیزی به نام ذهن وجود دارد؟

برنامه‌ی این هفته‌ی پادکست «علم مغز (Brain Science)» در مورد موضوعی بسیار پیچیده در مورد …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *