کرونوس – گوگل در حال کار بر روی یک پروژهی پهپاد با وزارت دفاع ایالات متحده (پنتاگون) است و کارمندان گوگل از این موضوع ناراضیاند. در واقع اینقدر ناراضیاند که بسیاری تا این لحظه از کار در این شرکت استعفا دادهاند.
به گزارش Gizmodo، دهها کارمند گوگل اعلام کردهاند به دلیل آنچه «پروژهی میوِن» (Project Maven) خوانده میشود از این شرکت خداحافظی خواهند کرد. این پروژه یک برنامهی بحثبرانگیز نظامی است که به دلیل استفاده از هوش مصنوعی و نرمافزارهای تشخیص تصویر که میلیونها ساعت ویدئوی ضبط شده توسط پهپادها را مورد جستجو قرار داده و برخی چیزها – و همچنین مردم – را نشخیص دهد معروف شده است.
کارمندانی که تاکنون به این دلیل از گوگل جدا شدهاند معتقدند شفافسازیها در این شرکت به مرور زمان کمتر از قبل میشود، این شرکت به نگرانیهای کارمندانش اهمیتی نمیدهد و در مورد استفاده از هوش مصنوعی در پهپادها در شرایط نظامی هشدار دادهاند. بسیاری از آنان نگرانیهایشان را در یک فایل داخلی شرکت به اشتراک گذاشته و در مورد آن با Gizmodo صحبت کردهاند.
یکی از این کارمندان میگوید: «زمانی رسید که متوجه شدم دیگر نمیتوانم از هیچکس بخواهم به گوگل بپیوندد. بعد با خودم فکر کردم اگر نمیتوانم گوگل را به کسی پیشنهاد بدهم، پس چرا خودم هنوز در آن کار میکنم؟»
همکاری گوگل در پروژهی میون در فروردین ماه مشخص شد درست یک هفته پس از این که ۹۰۰۰۰ کارمند آن از طریق یک فایل صوتی در جریان آن قرار گرفتند.
بلافاصله، یک طومار با امضای ۴۰۰۰ کارمند گوگل ثبت شد که امضاکنندگان طی آن از گوگل میخواستند از این قرارداد خارج شده و هرچه سریعتر قوانینی را تصویب کند که بر اساس آن شرکت نتواند در آینده به پروژههای نظامی بپیوندد. نکتهی آنان در این طومار این بود: «ما فکر میکنیم گوگل نباید در تجارت جنگ سهیم باشد…. این قرارداد آبروی گوگل را در خطر قرار میدهد و با ارزشهای اساسی ما در تناقض کامل قرار دارد.»
خوب، گوگل چه واکنشی نسبت به این پیشامد داشت؟
گوگل موضعش را در مورد پروژهی Maven تغییر نداد. یکی از سخنگویان این شرکت ماه گذشته در بیانیهای از فعالیت شرکت در این پروژه دفاع کرد و گفت این تکنولوژی «عکسها را برای بررسی توسط نیروی انسانی طبقهبندی میکند و قصد آن حفاظت از جان انسانها و نجات مردم از انجام دادن این کار طاقتفرسا میباشد.»
آنان همچنین ادعا میکنند نرمافزاری که به کار خواهد رفت کدباز بوده و چه گوگل بخواهد و چه نخواهد، ارتش از آن استفاده خواهد کرد.
اما فعالیت خودخواستهی شرکت در این پروژه آسیب بزرگی به جایگاه آن نزد عموم وارد آورده است.
یکی دیگر از کارمندان به گیزمودو گفت: «به نظر نمیرسد گوگل یک شرکت استارتآپ هوش مصنوعی باشد که بخواهد از صنایع مختلف جذب مشتری کند. بیشتر به نظر میرسد چنین پروژههایی به گوگل و اعتبار آن آسیب بزند.»
این تنها کارمندان گوگل نیستند که به این موضوع اعتراض کردهاند. ۲۰۰ پژوهشگر و آکادمیسین مرتبط به رشتهی هوش مصنوعی از سوی کمیتهی بینالمللی کنترل سلاحهای رباتیک نامهای سرگشاده نوشته و از گوگل خواستهاند فناوریاش را تبدیل به سلاح نکند و همکاریاش را با وزارت دفاع آمریکا خاتمه دهد. در بخشی از این نامه آمده است:
«دادههای خصوصی که توسط گوگل جمعآوری میشود، برای این شرکت مسئولیتی به همراه دارد. مسئولیت استفاده از آن برای بهبود فناوریهای خودش و همچنین سود رساندن به اجتماع. شعار معروف شرکت («بد نباشید!») این مسئولیت را فریاد میزند.»